SolMultan

Så här fungerar det ...

Huvudprincipen är att vi använder luftsolfångare för att torka bort överskottsvätska, som med traditionella multrumskonstruktioner hade varit nödvändig att infiltrera till mark. Överskottsvätskan samlas och torkas bort i ett utrymme längst ned i multrummet. Salter som behöver avlägsnas efter lång tids användande kan rakas ut genom en lucka. Denna hantering av överskotsvätskan kan vara avgörande för att få bygglov. Den säkerställer också att inte närliggande vattentäkter eller vattendrag kontamineras.

Flyer SolMultan

Sprid ryktet, ladda ner vår flyer här..

Vi använder en tvådelad fekaliekammare där en sida i taget används och där fekalierna kan efterkompostera och inte behöver tas ut förrän materialet är hygieniserat. Detta underlättar skötseln och gör efterkomposteringskärl överflödiga.

Toaletter byggda efter det här konceptet är relativt luktfria och redan på prototypstadiet fick vi kommentarer från besökare att det är som att gå på toaletten hemma.

Multrummen tillverkas i glasfiberarmerad härdplast med grå ytbehandling samt monterade med grå luckor. Genom detta är de hållbara, lätta att transportera och monteringsarbetet på plats minimeras.
Möjlighet finns också att få multrummet levererat med högvärdig isolering så att skalet utgörs av ett sandwichlaminat vilket rekommenderas i kallare klimat t.ex. i norra Skandinavien eller i fjälltrakter. Multrumsvolymen utgörs av multrumskammare 400 + 400 l samt utrymme för överskottsvätska 300 l.

Vid normalt användande kan en sida av multrummet användas under ett år och efter växling av kammare fungera som efterkompost under följande år.

Kapaciteten är då ca 800 persondygn per år. I isolerat utförande är det, beroende på klimat, rimligt att minska efterkomposteringstiden och därmed öka multrummets kapacitet. Det stora utrymmet för överskottsvätska gör det möjligt att under intensiva högsäsongsperioder lagra överskottsvätska som senare får tid att torka bort.

Multrum kan köpas separat.

Låter det intressant?